Pek çok kişi öğün atlamak konusunda ikileme düşmekte, ve daha kötüsü, yanlış yapmaktadır. Öğün atlamak kilo aldırır mı, öğün atlamak zayıflatır mı; ya da öğün atlamanın zararları var mı? Bu yazımızın ilerleyen bölümlerinde bu soruların yanıtlarını bulabileceksiniz. Öğün atlamak, belki o öğünün yiyeceklerinin kalorisini almamak adına iyidir ama, peki ya zayıflama, ya da kilo almaya olan etkileri nelerdir?
Öğün Atlamak Kilo Aldırır Mı? Öğün Atlamak Zayıflatır Mı? Öğün Atlamanın Zararları
Öğün atlamak, her şeyin öncesinde, vücudun yağ depolamasına neden olmaktadır. Bunun örneğini ilk olarak kendimizden verelim: Diyelim ki çevrenizde tek bir market var, ve siz ordan un alarak kendi ekmeğinizi kendiniz yapıyorsunuz. Ancak ekmeğinizi günlük yapıyor, ununuzu da marketten günlük alıyorsunuz… Bir gün önceki ekmeği tükettiniz, markete un almaya gittiniz, ama market size elinde un kalmadığını söyledi… Çevrede de başka un alacak yer yok. Ekmek de alamıyorsunuz. Ne yapacaksınız? Evinizi karıştırır, önceden az az kalan unları birleştirir, ve ekmek yaparsınız, ama artık elinizde hiç un kalmadığı için, ekmeğinizi dikkatli bir şekilde tüketmeye başlar, birazını da depolarsınız. Eğer sonraki gün de markete un gelmemiş olursa, aynı ekmeği tüketmek durumundasınızdır çünkü. Markete un geldiğinde ise, her ihtimale karşı daha fazla alırsınız… İşte vücudumuz da aynen bu şekildedir. Alıştığı düzene uyulmaz; ve bir öğün atlanırsa, ne yapacağını şaşırır. Bu durumun yine başına gelebileceğini düşünerek, sonraki aldıklarını depolamaya başlar. Elindekileri de daha dikkatli kullanır… Yani, öğün atlamak, yağ depolanmasına neden olacağı için, sizin düşündüğünüz gibi, az kalori alsanız da zayıflamazsınız…
Yağları depolama işlemini, metabolizmayı yavaşlatıp, daha az enerji harcayarak gerçekleştiren vücut, sizin kendinizi yorgun, enerjisi tüketmiş hissetmenize de neden olur. Metabolizma yavaşlaması, zaten günlük harcanan kalori miktarını düşüreceği için, kilo vermeye değil, bilakis, kilo almaya kadar varan sonuçlara neden olabilir.
Hormonlarda da değişime neden olan öğün atlama, kortizol, ve insülin seviyesinde değişimlere neden olur. Bu değişimler strese, ya da açlığa sebebiyet verir. Zamansız acıkma, plansız yemek anlamına geldiği için kalorisinden haberdar oljmadığınız şeyleri yemeye başlarsınız, bu da yetmez gibi, stres de size gereksiz, plansız yemek yedireceğinden, zayıflamanın önüne yine set çekmiş olursunuz; ve yine kilo almaya meyilli hale gelirsiniz.
Öğün atlamak, sizin bir sonraki öğüne kadar daha çok acıkmanıza neden olacağı için daha çok yersiniz, ve bu da daha fazla kalori anlamına gelmektedir. Bunun yanında, sindirim sistemine de zarar verirsiniz. Günde üç ana, üç de ara öğün tüketmek, olması gereken doğru, günlük beslenme olarak belirtilmektedir. Tüm bunlar, sizin kendinizi, sinirli hissetmenize de neden olan etkenler arasında yer almaktadır.