Ara Öğünlerde Ne Yenir, Ne Zaman Yenir?

Ara öğünlerde ne yenir, ara öğünlerde neler yenir? Ara öğünlerde ne yenmeli? Ara öğünlerde yenilmesi gereken yiyecekler ve ara öğün zamanları hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Evet, bir günde kaç öğün yemeniz gerektiğine, ara ve ana öğünlere öncelikle kısaca değinelim:

Ana Öğünler ve Ara Öğünler

Genelde günlük beslenme öğünlerini 6’ya ayırabiliriz. Üç ana öğün, üç de ara öğünden bahsedebiliriz. Diyet yapan çoğu insan ara öğün ne zaman yenir, ara öğünde sağlıklı seçenekler ve yenilmesi gereken yiyeceklere önem vermiyor.

Ara öğünler de oysa en az ana öğünler kadar ciddiye alınmalıdır. Çünkü eğer ara öğün yapmazsanız ara öğünde bir şeyler yemez ya da içmezseniz, kan şekerinizi kontrol edemez ve diyetinizin dışına çıkacak kaçamak dediğimiz diyeti bozacak lüzumsuz yiyeceklere yönelebilirsiniz. Öncelikle ara öğün zamanları ne zamandır, onu bir inceleyelim. Ara öğünleri baz alarak ara öğünlere karar verebilirsiniz.

Ara Öğünler Ne Zaman Yenir?

En geç sabah 09:00 gibi ana öğün bitmiş olmalıdır. Ana öğünün bu şekilde yersek ara öğün saatimiz 10:30-11:00 olmalıdır. En geç öğle yemeğini 13:00 gibi yemiş olmanız gerekiyor. Öğleden sonraki ara öğün saati de 15:00-15:30 civarı olmalıdır. Akşam yemeği bundan sonra geliyor tabi ki. Çoğu çalışan akşam yemeğini geç saatlerde yer ancak bu çok yanlıştır. Akşam yemeği yeme saati zayıflamak için en geç 19:30 olmalıdır. Daha geç saatlerde kesinlikle ana öğün yememelisiniz. Son ara öğün saati 21:00-21:30 civarıdır. Genellikle 1 porsiyon meyve yenilir ya da süt eşliğinde 1 adet diyet bisküvi ya da kurabiye yenir. Bkz: Öğünler arası kaç saat olmalı?

Ara Öğün Önerileri

Ara öğünlerde genel olarak yenilmesi gerekenler ve sağlıklı atıştırmalıklar için güzel bir rehber hazırladığımızı düşünüyoruz.

Diyetinize aşağıdaki besinleri mutlaka eklemelisiniz. Diyet listenize dengeli bir biçimde ekleyin ve zayıflamak için tüketin.

Ara Öğünlerde Ne Yenir?

Badem: Her gün 6 adet badem yemeyi ihmal etmeyin. Omega-3 açısından zengin bir besin olan badem, damar tıkanıklığının önüne geçer. Kalp sağlığını korur.

Tarçın: kan şekerini düzenleniyor. Sinir sisteminin de rahatlamasını sağlıyor.

Patates: Antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Akciğer kanseri, diyabet ve kalp krizine karşı koruyor.

Sardalya: Omega 3 açısından zengin olan sardalya, kalsiyum deposudur. Hafızayı güçlendirir. Şekeri dengeler. Kolesterolü düşürür.

Kabak çekirdeği: Çekirdeği, balkabağının en besleyici yeridir. Kabak çekirdeği erken ölüm riskine karşu etkili magnezyum deposudur.

Yoğurt: Kemiklerin güçlenmesini sağlar. Yaşlılık belirtilerini en aza indirir. Menopoz dönemini geciktirir.

Portakal: C vitamini deposudur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Ananas: Sindirim proteinlerini üreten, özellikle de et ve balıkta bulunan ‘bromelain’ adında bir enzim içerir. Kan pıhtılaşmasını bu enzim dengeler, kalbi ve mideyi korur.

Çay: Yeşil ya da siyah çay olsun, çayın her türü kanser riskini düşürüyor. Kadınlarda çay rahim kanserine yakalanma riskini yüzde 50 azaltıyor. Bu oran göğüs kanseri içinse yüzde 60’a kadar çıkıyor.

Avokado: Yağları çok faydalıdır (zeytinyağı kadar iyidir) ve diğer yandan kalp için iyi bir kozdur. Oldukça iyi bir antioksidandır.

Limon: Kan damarlarını vitaminler ve flavonoidlerle güçlendirir. Kan dolaşımı yoluyla organlarımıza, hücrelerimize güç verir. Kan basıncının düşmesini sağlar. Kanserden de üstelik korumada önemli bir yeri vardır.

Zencefil: Sindirime yardımcı olur ve mide bulantısı ile savaşır, hamile kadınların sakinleşmesini sağlar. Kanı sıvılaştırır, beyin rahatsızlıklarına neden olan pıhtılaşmadan korur.

Karabiber: Pankreas ve mide dostudur. Nezle ve ateşle savaşır.

Hardal: Bağırsakları yumuşatıcı, idrar söktürücü ve uyarıcı etkisi vardır.

Zerdeçal: Antiaging baharatlarının yıldızıdır. Nezle ve gripte virüslerin yayılmasını engeller. Kolesterol oranının düşmesini sağlar. Bazı kanserlerin (özellikle prostat ve bağırsak) gelişmesini engeller. Karındaki şişliğin giderilmesine yardımcı olur. Menopoza bağlı olarak semptomların azalmasına yardımcı olur.

Su için, hareket edin: Zayıflamak için uzmanlar günde 2,5 litre su içilmesi ve düzenli olarak egzersiz yapılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca tuzdan da uzak durulmasını öneriyor.

Elma: Bir adet elmayı her gün tüketmek, yaşlanma karşıtı bir etki eder. Kanda bulunan şeker oranını düzenler ve diyabetin hızlandırdığı erken yaşlanmayı engeller. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Romatizma ve eklem ağrılarını keser.

Gençlik iksiri zeytinyağı: Kanser riskini zeytinyağı azaltıyor. Yaşlanma etkilerini en aza indiriyor. Sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlıyor. Cildi güzelleştiriyor, kalp sağlığını koruyor. Bu yüzden günde 6 çorba kaşığından fazla tüketmemeye özen gösterin.

 

 

Yorum yapın