Öğün arası kaç saat olmalı, özellikle nasıl zayıflanır diyenler tarafından ve diyet yapanlar açısından en merak edilen sorulardan bir tanesi. Pek çok diyetisyenin birleştiği ortak nokta, öğünler arası kaç saat olmalı sorusuna yanıt olarak, 3 saatin aşılmaması gerektiği yönünde. Ancak şöyle bir gerçek var ki: insan vücudu uzun aralıklarla yemek yemediği zaman daha az kalori alıyor ve zayıflamak için de en temel prensip az kalori almak… Ancak uzun aralıklarla yemek yenmediği zaman metabolizma hızının düştüğü gerçeği ile de karşı karşıyayız ve nasıl zayıflanır sorusunun en önemli yanıtlarından biri de metabolizmanın hızlı çalışmasının şart oluşu… Peki nedir bu işin ortası? Öğün arası kaç saat olmalı?
Öğünler Arası Kaç Saat Olmalı?
Aslında biraz önce de belirtmiş olduğumuz gibi, öğün arası kaç saat olmalı sorusunun yanıtları pek çok diyetisyen tarafından farklı şekilde veriliyor. Metabolizma hızını arttırmak için sindirim sisteminin sürekli çalışması gerektiğini söyleyen diyetisyenlere göre öğün araları 2 – 3 saatten fazla olmamalı.
Nasıl zayıflanır diyen ve öğün arası kaç saat olmalı diyenler için öğünlerin az tutulması gerektiğini belirtenlerin sayısı d a bir hayli yüksek; şöyle ki, her tüketilen öğün ile vücuda kalori alındığı belirtiliyor. Dolayısı ile ne kadar az beslenilirse o kadar iyi olduğu sonucuna varılabiliyor ki burada birleşilen ortak nokta 3 ana öğün… Ara öğünlerin tüketilmesi önerilmiyor.
Tüm bunları bir kenara bırakıp genel olarak baktığımızda ise öğünler arası kaç saat olmalı sorusunun yanıtlarının, kişilerin sağlık durumlarına göre değiştiğini söylemek yanlış bilgi olmayacaktır. Bu noktada bir kaç şey gündeme gelir: Kişinin sağlık durumu, ne yediği, ne kadar hareketli olduğu, nasıl zayıflanır sorusunun yanıtlarını kaç kilo zayıflamak için aradığı, ne kadar yediği…
Öğünler arası kaç saat olmalı sorusunun yanıtlarını çok da uzun aralıklı tutmamak gerekir. Çünkü şöyle bir gerçekten kaçamayız: öğün aralarının uzun tutulması kan şekeri seviyelerinin düşmesine neden olur. Düşen kan şekeri dolayısı ile basit karbonhidratlara yönelim söz konusu olur ve hem daha fazla yemek; hem de gereğinden çok kalori almak durumu ortaya çıkar.
Öğünler arasında uzun süreler beklemenin sadece düşük kan şekerine neden olduğu düşüncesi de yanlıştır. Buna ek olarak sinirli, enerjisi ve motivasyonu düşük kişilikler ortaya çıkar. Midenin asit üretme durumu söz konusu olur ki bu durum sonrasında aşırı yemek yemek yine kaçınılmazdır.
Öğün arası kaç saat olmalı sorusuna çok kısa süreli yanıtlar verildiğinde ise kandaki glikoz seviyesinin tepe noktasına gelmesi hali ortaya çıkar ki daha anlaşılır şekliyle kan şekerinin yükselmesi olarak bilinen bu durumun da tercih edilmemesi gerektiği unutulmamalıdır.
Tüm bu kafa karıştıran bilgilerden sonra, öğün arası kaç saat olmalı sorusuna yanıt olarak neden kişinin kendi durumuna göre yanıtını verdiğimizi daha iyi anlamış olmalısınız. Tıpkı nasıl zayıflanır sorusunun yanıtları arasında yer alan zayıflama diyetleri gibi, öğünler arası kaç saat olmalı sorusunun yanıtları da kişilerin durumuna göre değişkenlik göstermektedir.
Kaç Öğün Yemek Yenmeli?
Tıpkı öğün arası kaç saat olmalı sorusunun yanıtları gibi bu sorunun yanıtları da kişiseldir. Aslında insan vücudu onu ne sıklıkta ve ne kadar yemesi gerektiği konusunda yeterince uyarır. Her insanın uyanık kaldığı süre, çalışma şekli ve saatleri, sevdiği ve sevmediği yemekler… bir diğerinden çok daha farklıdır. Önemli olan gün içerisinde kaç öğün yediğiniz değil, öğünlerde ne kadar yediğinizdir. Çok yemek yediğini düşündüğünüz insanların aslında nasıl zayıflanır sorusunun yanıtlarına hiç ihtiyaçları olmadığını biliyorsunuz değil mi?
Bu bilgiler ışığında yine de bir beslenme şekli fikri almak isterseniz ilk yapmanız gerekenin beslenme aralıklarını 3 saatten uzun tutmamanız gerektiğini söyleyebiliriz. En hassas nokta: akşam yemeğinden sonra çok şey yememenizin gerektiğidir. Geç saatlere kadar oturuyorsanız, yatmadan önce bir bardak süt içerek hem açlığınızı bastırabilir; hem de uykuya geçişinizi kolaylaştırabilirsiniz. Üç ana öğün haricinde acıkmayı önlemek adına iki ara öğün de tercih edebilir ve bu öğünleri hafif atıştırmalıklarla geçirebilirsiniz. En iyi öneriler arasında meyveler, fındık, ceviz, badem gibi kuru yemişler yer almaktadır.
İnsan midesini bir lastik balona benzetmek yanlış olmayacaktır. Ne kadar yerseniz, kapasitesi o kadar artar ve mideniz büyür. Dolayısı ile onu doyurmak her seferinde biraz daha zorlaşır. Buna ek olarak zaten gün içerisinde sadece üç ana öğün yiyen ve ye3diği öğünlerde çok şey tüketen kişiler, yemeğin ardından mayışıklık hali ve uyku durumu ile karşı karşıya kalırlar. Bu belirtiler onlara zaten daha sık beslenmeleri gerektiğinin sinyalini veriyordur. Yedikleri yemekler kan şekerlerini hızlı yükseltir ve bir o kadar hızlı da düşen kan şekeri durumu söz konusudur. Kaç öğün yemek yenmeli sorusunun yanıtlarını kendiniz açısından bu bilgilere göre rahatlıkla değerlendirebilirsiniz.
Öğün arası kaç saat olmalı sorusunun kendinize en uygun yanıtını bulduğunuzda, nasıl zayıflanır sorunuzun yanıtlarını da aslında kendi kendinize almış olacaksınız.