Yanlış Zayıflama Yöntemleri

Kış bitti, yaz geldi. Şimdi, soğuk havalarda evlere kapanıp, aldığımız kiloların acısını çekme; hızlı zayıflama yöntemlerini araştırma zamanı. Ancak, aslında hızlı zayıflama yöntemlerinin, zararlı zayıflama yöntemleri ya da yanlış zayıflama yöntemleri arasında yer aldığını hiç birimiz düşünmüyoruz. 1 haftada 7 kilo verdiren diyet, 3 günde 5 kilo verdiren diyet… Peki sizce mantıklı mı uzun zamanda alınan kiloların bu kadar kısa zaman içerisinde verilmesi? Belki vücut ağırlığı düşer; ama bu, vücuttaki suyun azalması ile olur ki, bu da sağlık açısından oldukça zararlıdır.

Zararlı Zayıflama Yöntemleri
Yanlış Zayıflama Yöntemleri

Hızlı zayıflama yöntemlerinin en bilinenlerinden ilki:
• Kahvaltı: Bir kibrit kutusu kadar az yağlı peynir
• Öğle: Bir kase az yağlı yoğurt
• Akşam: Haşlanmış ya da ızgarada pişirilmiş 150 gram tavuk
Tabi arada bol su, bitki çayı, sade kahve içebilirsiniz ve bununla birlikte egzersiz de yapmalısınız. Peki herkes için hazırlanan bu diyet listesinin sizin vücudunuza ne kadar yararlı ya da zararlı olacağı hakkında bir fikriniz var mı? Her şeyin öncesinde vitamin ve mineral eksiklikleri yaşayacaksınız. Kısa zamanda zayıflayacağınız için sudan kaybedeceksiniz ve bu durum yaz aylarında gerçekleştiği için, sizin adınıza büyük bir risk teşkil edecek. Bu nedenle, size özel diyet programını, sizi ve yaşam tarzınızı bilen bir uzman diyetisyen yapmalı.

■ Tek yönlü beslenme diyetleri; örneğin sadece protein, sadece elma; ya da sadece yoğurda yönlendiren zayıflama diyetleri, her ne kadar beslenme şeklinizin değişmesi dolayısı ile sizi zayıflatsalar da, bir insan vücudunda günlük olarak karbonhidrat, protein, yağ, lif, vitamin ve mineraller ile suya gereksinim bulunmaktadır. Bu nedenle, tek yönlü beslenmeye zorlayan diyetlerin de sağlıksız, yanlış; yani zararlı olduklarını belirtmemiz gerekmektedir.

■ Dengesiz beslenme diyetleri de zararlı zayıflama yöntemleri arasında yer almaktadır. Her ne kadar diyette olsanız da güne kuvvetli bir kahvaltı ile başlamanız esastır; ancak bir kaç dilim ekmek, bir kaç tane yumurta, büyük bir peynir dilimi… yedikten sonra bir kaç saat hiç bir şey yememek, sizin daha sonra daha çok acıkmanıza ve daha fazla yemek yiyerek daha yüksek kaloriler almanıza neden olacaktır. Bu nedenle, 2 – 3 saat öğün aralıklarını aşan, çok dengesiz bir şekilde yemek miktarı veren zayıflama diyetlerinden uzak durmalısınız.

Yorum yapın