Zayıflamak için diyet yapmak, diyet yapmak için de özveride bulunmak gerekiyor. Ve buna rağmen de istenilen sonucun elde edilememesi, zayıflamak isteyen kişi için kelimenin tam anlamıyla bir hüsran niteliği taşıyor. Peki hem diyet yapmak; hem de bu sırada zorlanmamak mümkün mü? Diyet yaparken nelere dikkat edilmeli? Diyet yaparken nelere dikkat etmek lazım? Yazımızın ilerleyen bölümlerinde sizlere, diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden söz edeceğiz.
Diyet Yaparken Nelere Dikkat Etmek Lazım?
Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
• Diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden ilki, sık sık tartılıp, istenilen sonuç elde edilmediğinde de motivasyonu bozmamak dolayısı ile, haftada bir kereden fazla tartılmamak… Tartılacağınız zaman sabah olmalı, ve aç karna, üzerinizde herhangi bir kıyafet yokken tartılmalısınız. Aksi halde, diyete başladığınız ilk gün tartıldığınızda kilo vermediğinizi gördüğünüz için moraliniz bozulacaktır. Bununla birlikte, yemiş olduğunuz bir hamburger de size aynı anda kilo aldırmayacaktır. Tüm haftanın bilançosunu bir kerede almak sizin için en doğrusu.
• Yapılan diyetin, size sürekli aynı tempoda kilo verdirmeyeceğini de unutmamalısınız. Bir diyet, ilk hafta 2 kilo verdirirken, sonraki haftalarda bu rakam düşebilir, hatta durabilir. Böyle oldu diye siz yaptığınız diyeti bırakmayı seçmemelisiniz. Aksine, o diyetin size daha önce ne kadar kilo verdirdiğini düşünmeli; ve usanmadan devam etmelisiniz.
• Diyete başladığınızda kendinize bir hedef koymalı, ve bu doğrultuda devam etmelisiniz. Ancak, koyacağınız hedef büyük olmamalı. Küçük hedefler koyar; ve sonuca ulaşırsanız, diyetinize isteyerek devam edersiniz. Ama büyük hedefler koyar; ve ulaşamazsanız, diyetinizi bırakırsınız; ki zaten sizi kısa zamanda hızlı zayıflatan diyetler, bıraktığınızda size, verdiğinizden daha fazla kiloyu aldıran diyetlerdir. Bu nedenle de az; ama sağlıklı zayıflamak en mantıklı tutum olacaktır.
• Daha önce diyet yapmış; ve başarılı da olamamış olabilirsiniz. Ama bu sizin, kendinize olan güveninizi sarsmamalı… Çünkü, güven, ve moral diyetin birinci aşamasını oluşturmaktadır. Yanlış diyet yapmış; ve istediğiniz sonuca da ulaşamamış olabilirsiniz. Ama bu, doğru diyetle başarı elde edemeyeceğinizi göstermez. Bu nedenle kendinize güvenmelisiniz.
• Sürekli diyet hakkında konuşmamanız gerektiğini de unutmamalısınız. Aksi halde, insanlar sizin üzerinizde, diyetinizle ilgili bir baskı kurabilir, siz kendinizi, onlara yanıt verirken kötü hissedebilirsiniz. Bu nedenle diyeti sürekli hatırlayıp, sürekli hakkında konuşmamalısınız.
• Yapacağınız diyetin kalorisi çok düşük olmamalı, protein gibi tek yönlü besinlerden de oluşmamalı. Aynı zamanda, ağır egzersizleri kapsamamalı… Hızlı ama sağlıksız değil, yavaş, ama sağlıklı zayıflamalı, buna yönelik çalışmalısınız.
• Sağlıklı zayıflamak demek, haftada ortalama 1 kilo vermek anlamına gelmektedir. Haftada 2.5 – 3 kilo verdiren diyetlerden olabildiğince uzak durmalısınız.