Bu yazımızda, nasıl zayıflanır diyenler için, zayıflamak isterken yapılan yanlışları anlatacağımızı belirtmemiz gerekmektedir. Eğer nasıl zayıflanır diyor, ancak bir türlü zayıflayamıyorsanız, hiç zaman kaybetmeden sizlere, zayıflamak isterken yapılan yanlışlar ile ilgili bilgilerimizin aktarımını gerçekleştirmeye başlayalım. Bakalım diyet yapmadan zayıflamak için nelere dikkat etmemiz gerekiyor…
Diyet yapmadan zayıflamak isteyenler genellikle, tok tutucu özelliği dolayısı ile protein kullanımına ağırlık verirler. Ancak unutulmaması gerekir ki, protein demek yağ demektir. Yağ demek, böbreklerin yorulması; aynı zamanda da metabolizmanın yavaşlaması anlamına gelmektedir. Bu nedenle, zayıflamak isterken yapılan yanlışlardan kendinizi korumak istiyorsanız, gün içerisinde alacağınız enerjinin sadece %18’inin protein olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Nasıl zayıflanır diyorsanız, dikkat etmeniz gereken bir diğer detayın da, ayda en fazla iki sefer kızartma tüketmenizin gerekliliğidir. Bunun yerine, haşlama, ya da fırında pişirmeniz gereken sebzelerden yararlanmanızı öneriyoruz. Buna karşın, eğer patates kızartmasını çok sevdiğinizi düşünüyorsanız, bu durumda yapmanız gereken, patatesleri elma gibi keserek fırında, baharatlamak sureti ile pişirmek olacaktır.
Zayıflamak isterken yapılan yanlışlardan bir tanesi de akşam yemeği sırasında gündeme geliyor. Akşam yemeğini en geç yatmadan dört saat önce yemeniz gerekiyor. Bununla birlikte, kalorisi yüksek, ağır besinleri akşam yemeğinde tüketmemeyi, sindirimi kolay şeyleri tercih etmeniz gerektiğini de belirtmeyi ihmal etmemeliyiz. Aynı zamanda akşam yemeğini atlamanın, metabolizma hızınızın düşmesine neden olacağını belirtmeyi de ihmal etmemeliyiz.
Günde üç ana, üç ara öğün tüketmeniz gerektiğini ise unutmamalısınız. Aksi halde kilo vermeyeceğiniz gibi kilo almanız mümkün olacaktır. Bundan dolayı, uyanmanızın en geç bir saat sonrasında sabah kahvaltısı yapmalı, ardından da en çok üçer saatlik aralıklarla ana, ve ara öğünlerinizi tüketmelisiniz. Aksi durumlarda vücudunuz, aldığınız her besini yağ depolarına gönderecek, ve siz kilo vermek bir yana, kilo almaya başlayacaksınız.
Karbonhidrat tüketimini sınırlamanız gerektiği gibi bir inanca da sahip olmamanız gerekiyor. Karbonhidratlar, sizin karnınızın uzun süreli tok kalmasını olanaklı hale getiriyor. Ancak kaliteli karbonhidrat almanız önemli. Bunun açıklaması, kan şekerinizi hızlı yükseltip, sonrasında da hızlı düşüren tür karbonhidratlardan uzak durmanız gerektiğidir. Patates, makarna, pilav gibi şeyler yerine kepek ekmeği, bulgur pilavı, kuru baklagiller gibi şeyleri, her öğünde en çok dört yemek kaşığı olmak kaydı ile tüketmelisiniz.
Yağ tüketiminden de kendinizi uzak tutmamalı, ancak bilinçli bir şekilde yağ kullanmalısınız. Salataların içerisinde bir tatlı kaşığından fazla sıvı yağa gerek yoktur. Bir kilo sebze ile yapılacak olan yemeğe yarım çay bardağından fazla yağ koymamalısınız. Vücudunuz çok hareketli değilse, yediğiniz yoğurt, ya da etin, sizin yağ ihtiyacınızı karşılayacağını da aklınızdan çıkartmamalısınız. Unutmayın ki sindirimi uzun süre süren yağlar, aslında sizin uzun süreli tok kalmanızı olanaklı hale getirmektedirler.