Ramazanda Kilo Almamak İçin Ne Yapmalıyız?

ramazanda kilo almamak için ne yapmalıRamazan, pek çok kişi için kilo alma ayı… Bir de ramazanı kendine fırsat bilip, ibadet ayında diyet yaparak zayıflamaya çalışanlar var. Ama ramazan ayı diyet yapma ayı değil, sadece, ramazanda kilo almamak için ne yapmalıyız, ramazanda kilo almamak için ne yapmalı, ramazanda kilo almamak için ne yapılmalı şeklindeki soruların yanıtlarına uyarak, ramazanda kilo almayı önleyebiliriz. Peki bu anlamda nelere dikkat etmeliyiz?

Ramazanda Kilo Almamak İçin Ne Yapmalıyız?
Ramazanda Kilo Almamak İçin Ne Yapılmalı?
Ramazanda Kilo Almamak İçin Ne Yapmalı?

• İçeriğinde tuz bulunan şeylerin tüketiminden uzak durulmalı… Hazır çorba, et suyu, tavuk suyu, konserve, sos… gibi hazır gıdaların içeriğinde yüksek oranda tuz bulunmakta. Tuz, vücutta ödem oluşmasına; ve bunun yarattığı şişkinliğe neden olmakta. Bu şişkinlik, gün içerisinde suyun da içilmemesi dolayısı ile kilolu görünüme neden olmakta. İşte bu sebeple, ramazanda olabildiğince tuzdan; ve tuzlu şeylerden uzak durulması gerekiyor.

• Çok yağlı, ve kızarmış yiyecekler, hazmı zor olan şeyler olmaları dolayısı ile, ramazan ayında tüketilmemeli. Açlık dolayısı ile vücut depo yaparken bu yağları da depo edebilir, ve bunu istemezsiniz öyle değil mi?

• İçeriğinde şeker bulunan çok tatlı gıdalardan ramazan ayında uzak durmalısınız. Bu yiyecekler, sizin kan şekerinizi hızlı yükseltecekleri için hem çabuk acıkmanıza neden olacak, hem de kalori; ve içeriğindeki şeker değerleri dolayısı ile kilo almanıza sebebiyet vereceklerdir.

• Ramazanda kilo almamak için yapılması gerekenler arasında, karbonhidrat tüketilmemesinin gerekliliği de yer alıyor. Ancak eğer karbonhidrat tüketecekseniz de kaliteli karbonhidrat tüketmelisiniz; yani, tam tahıllı ekmek, kepekli makarna, siyah pirinç… gibi… Bu şekilde, içeriğinde lif bulunan bu yiyecekler ile, hem sindirim sisteminizi daha kolay çalıştırır; ve kilo alımını önlemiş olursunuz, hem de daha geç acıkırsınız…

• Ramazanda kilo almamak için yapılması gerekenlerden bir diğeri de, kabızlığın önlenmesi… Bunun için de, tam tahıllı yiyecekler ile birlikte, içeriğinde lif bulunduran sebze; ve meyvelerden yararlanabilirsiniz. Biraz önce de belirttiğimiz gibi, hızlı çalışan sindirim sistemi, sizin daha rahat kilo kontrolü sağlamanızı olanaklı hale getirecektir.

• Ramazan haricinde olduğu gibi ramazanda kilo almamak için de günde en az iki litre su içmelisiniz. Böylece hem kilo kontrolü sağlamış olur, hem de eksik olan su gereksiniminizi tamamlamış olursunuz.

• Uzun süren açlık dolayısı ile iftarda çok yemek isteyeceğinizden dolayı, sindirim sistemini çalıştırmaya yardımcı olan proteine iftarda mutlaka yer vermelisiniz. Et, tavuk, balık, yoğurt… gibi yiyecekleri iftar sofranızda, en az biri olmak kaydı ile bulundurmanız önerilmektedir.

• Metabolizmanın sağlıklı çalışabilmesi için, iftardan ortalama 2.5 saat sonra, tempolu bir yürüyüş yapmanız önerilmektedir; ve bu yürüyüşün süresi en az yarım saat olmalıdır…

• Mutlaka gece uyku bölünmeli, ve sahura kalkılmalı. Bununla birlikte, tüketilen yiyeceklerin kaliteli karbonhidrat; ve hayvansal proteinden oluşmasına da dikkat edilmeli. Böylece sindirim sistemi rahat çalışırken, açlık süresi geciktirilmiş olacaktır. Tarçın, ıhlamur; ve rezenenin içerisinde bulunduğu iki bardak bitki çayını şekersiz içmek de, yemek yedikten sonra yatmanız dolayısı ile kilo almanızı önlemeye yardımcı olmaktadır.

• İftar ile sahur arasında az, ama sık yemek yemenin yanında, bol sıvı tüketmeyi de unutmamalısınız.

Yorum yapın