Metabolizma Hızını Arttırmak İçin Bilmeniz Gereken Her Şey

metabolizma hızı nasıl arttırılırKilo vermemizde, ya da veremememizdeki en önemli nedenler arasında metabolizma hızı da yer almaktadır. Eğer ki metabolizma hızı yavaş ise; ya da herhangi bir nedene bağlı olarak yavaşlarsa, bu durum bizim kilo vermemizin de yavaşlaması anlamına gelmektedir. Ancak, metabolizma hızının artması demek, kilo verme sürecinin de sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi anlamına gelmektedir. O halde sorular şunlar: metabolizma neden yavaşlar, metabolizma hızı nasıl arttırılır, metabolizma hızını arttıran bitki çayları hangileridir… Bu yazımızda sizlere bu soruların yanıtlarını, elimizden geldiğince aktarmaya çalışacağız…

Metabolizma Hızı Neden Yavaşlar?

Metabolizmanın yavaşlamasının nedenleri arasında yer alan en önemli etkenlerden bir tanesi yaş faktörüdür. Bir kişi, özellikle büyüyüp geliştiği senelerde, metabolizma hızının en yüksek olduğu dönemleri yaşamaktadır. Yaşın ilerlemesi sürecinde ise, metabolizma hızında yavaşlama durumu söz konusu olmaktadır.

Vücutta ne kadar yağ varsa, metabolizma hızının o kadar yavaş olacağını da belirtmeliyiz. Yani kilolarınız yağdan kaynaklanıyorsa, metabolizma hızının yavaş olması normaldir. Bununla birlikte, kadınlarda, erkeklere oranla daha fazla yağ bulunduğunu hesaba katacak olursak, kadınların metabolizma hızının erkeklerden daha yavaş olduğunu da söyleyebiliriz.

Hormonların da metabolizma hızı üzerinde etkileri bulunmaktadır. Özellikle tiroit, ve adrenalin isimli hormonların yavaş çalışması demek metabolizma hızının da yavaşlaması anlamına gelmektedir. Menopoz dönemi, hormonların denge değiştirdiği bir dönem olduğu için, kadınların metabolizma hızı bu dönemde daha yavaş olabilmektedir.

Metabolizmanın yavaşlamasının nedenleri arasında yer alan bir diğer faktör de açlıktır. Bazı insanlar, ne kadar aç kalırlarsa, o kadar az kalori alacaklarından dolayı kilo vereceklerini düşünürler, ancak açlığın metabolizma hızını düşürdüğünü hiç hesaba katmazlar. Alışılmış açlık metabolizma hızını yarı yarıya, zaman zaman gözlemlenen uzun süreli açlıklar ise, metabolizma hızını %20 oranında düşürmektedir.

Vücudun yeteri kadar fiziksel aktivite gerçekleştirmemesinin de, metabolizma hızını düşüreceğini belirtmemiz gerekmektedir.

Metabolizma Hızı Nasıl Arttırılır?

Metabolizma hızını arttırmak için ilk olarak, mutlak surette sabah kahvaltısı yapın. Sabah kahvaltısı yapmazsanız, uykuda yavaşlayan metabolizmayı uyaracak bir etken bulunmadığından metabolizma günlük olması gereken hızına ulaşmayacaktır. Bu nedenle, kahvaltı yapmayan kişiler, zor zayıflayan kişiler olarak bilinmektedirler. Protein; ve lif içerikli bir kahvaltı, sizin güne, daha iyi başlamanızı olanaklı hale getirecektir.

Gün içerisinde öğün atlamamaya da dikkat edin; ve hatta, üç ana üç ara öğün tüketimi gerçekleştirin. Aksi halde, atladığınız öğünden sonra tüketeceğiniz öğünde daha fazla gıda alımı, dolayısı ile enerji alımı gerçekleştirmiş olursunuz. Bu durum sizin, almış olduğunuz fazla enerjiyi yağa dönüştürmenize sebebiyet verir. Bu yağ da, metabolizma hızının düşmesine sebep olur. Bunlardan dolayı, kesinlikle öğün atlamamaya dikkat edin.

Gün içerisinde daha fazla aktivite gerçekleştirin. Bu sayede, kaslarınız artar, ve böyle olunca da metabolizma hızınız yükselir. Merdiveni asansöre, yürüyüşü araç kullanımına tercih etmeyi unutmayın ki metabolizma hızınız, artan nabız sayınız ile birlikte yükselsin, siz daha fazla ve de sağlıklı kilo vermiş olun.

Metabolizma hızının yavaşlaması, hormonal değişiklikler gibi sağlığı ilgilendiren durumlardan kaynaklanıyorsa, bu problemleri çözmek için, kendi bulacağınız çözümler yerine, doktorunuzdan yardım istemeye özen gösterin.

Metabolizma Hızını Arttıran Bitki Çayları

Metabolizma Hızını Arttıran Bitki Çayı İçin Gerekli Malzemeler:

*İki adet kırmızı acı biber
*Bir aprça turunç kabuğu
*Bir tatlı kaşığı mate
*Bir tatlı kaşığı yeşil çay

Metabolizma Hızını Arttıran Bitki Çayı Hazırlanışı:

Bir bardak su kaynatılmalı, ve sonrasında da bir porselen, ya da cam bardağın içerisine konulmalı. Üzerine, belirtilen bitkiler de eklenmeli, ve bardağın ağzı kapatılarak beş dakika kadar beklenmeli. Sonrasında süzülerek, metabolizma hızını arttıran bitki çayı, her seferinde taze şekilde hazırlanmak sureti ile günde üç ya da dört fincana kadar içilmeli. Ancak, tansiyon, kalp, ya da damar hastalığı bulunan kişiler bu uygulamayı gerçekleştirmemeliler.

Yorum yapın