Hızlı Zayıflamak Ne Kadar Zararlı?

salatalık suyu ile zayıflamaKim hızlı zayıflamak istemez? Hele bir de yakında tatil yaklaşıyorsa, ya da özel bir güne davetli isek, hızlı zayıflamak, hayallerimizi süsleyen bir durum niteliği kazanır. Peki hızlı zayıflamak zararlı mı acaba? Eğer öyle ise, hızlı zayıflamanın zararları nelerdir? İşte bu yazımızda sizlere, hızlı zayıflamanın zararları hakkında bilgiler vermeye çalışacağız; ve, ne zaman ne yapmanız gerektiğini, hızlı zayıflamakta sınırın neresi olduğunu anlatmaya çalışacağız… İsterseniz hemen başlayalım…

Hızlı Zayıflamak Nedir?

Günlük metabolizma hızı olan, harcanan kalori miktarında kalori almanız halinde, sahip olduğunuz kiloyu korursunuz. Diyelim ki siz gün içinde masa başında çalışan, bununla birlikte çok fazla hareket halinde olmayan bir insansınız, ve gün içerisinde sadece 1500 kalori harcıyorsunuz… Harcadığınız kalori miktarı sizin günlük metabolizma hızınız olup, 1500 kaloriyi yiyeceklerle alırsanız, bu sizin, sahip olduğunuz kiloyu koruyacağınız anlamına gelmektedir.

1500 kalori harcadığınız halde 1700 kalori alıyorsanız, vücudunuzda fazla kalan 200 kalori size kilo artışı olarak geri döner. Ama 1500 kalori harcıyor; ve 1300 kalori alıyorsanız, almayıp da harcadığınız 200 kalori, vücudunuzda var olan kilolardan gider. Zayıflarsınız. Peki ya hızlı zayıflamak bunun neresinde kalır?

Diyelim ki 1500 kalori harcıyorsunuz; ama 800 kalori alıyorsunuz, ve vücudunuz, harcaması gereken, sizin almadığınız 700 kaloriyi, kendi deposundan kullanıyor… Siz de bu durumu 2 – 3 gün değil, 2 – 3 hafta devam ettiriyorsunuz… Bu durum hızlı zayıflamaktır. Zararlı olup olmadığına geçmeden önce soralım: benzini olmayan bir arabayı ne kadar çalıştırabilirsiniz? Araba benzin yerine su, ya da süt ile çalışır mı? Günümüzde bazı otobüslerin yağ ile çalıştırıldığı, sonrasında da kazaların meydana geldiği haberlerini duymadık değil… Sizin vücudunuz, aldığı enerji ile değil de, farklı bir enerji ile çalışırsa… Bu durum ne kadar yararlı olabilir?

Hızlı Zayıflamak Zararlı Mı?

Boşuna dememişler: Her şeyin azı karar, çoğu zarar… Eğer ki 85 kiloysanız; ve bunun 8.5 kilosunu bir ayda vermeyi hedefliyorsanız, haftada ortalama 2 kilo kaybedeceksiniz demektir. Sizin için çok da yararlı değildir. Ama, ayda 4 kilo verseniz, ve bir ayın sonunda 81 kiloya düşseniz, bu durum sizin için çok daha sağlıklı olacaktır… Hem de, yorulup sıkılmayacağınız için, uyguladığınız diyete, sonraki haftalarda da kaldığınız eyrden devam edebilirsiniz.

Yani demek istiyoruz ki: “Evet, hızlı zayıflamak zararlıdır…” Peki bu zararları nereden bilebiliriz?

Hızlı Zayıflamanın Zararları Nelerdir?

Hızlı zayıflamanın zararları arasında ilk olarak halsizlikten söz etmek gerekir. Belki 2 – 3 gün halsizlikle başa çıkabilirsiniz, ya da bu durumu hissetmezsiniz, ama sonrasında, günlük işlerinizi yapamaz duruma gelirsiniz… Ama diyelim ki halsizlik sizi vurmadı… Hızlı zayıflamak size zarar vermiyor anlamına mı gelir bu?

Biz günlük 800 kalori alınmasından yola çıktık, ama, hızlı zayıflamak için günde 500 – 600 kalorilik diyetler uygulayanlar var. Bu 500 – 600 kalorinin ya da 800 kalorinin içerisinde ne kadar vitamin, ne kadar mineral, ne kadar protein, ya da diğer besin ögeleri yer alabilir? Ama vücudumuz, her vitamin, ve minerale, ve diğer besin gruplarına, günlük belirli oranlarda gereksinim duymaktadır. Düşük kalorili diyetlerle bunları nasıl karşılayabilirsiniz? Karşılayamazsanız, acısı sonradan çıkar… Mesela:

Günlük süt, ve süt ürünlerini yeteri kadar almazsanız, kalsiyum ihtiyacınızı karşılamadığınız; ve kemiklerin kalsiyuma gereksinimi bulunduğu için, bir müddet sonra kemikleriniz zayıflamaya başlar, dişlerinizde, diş etlerinizde problemler ortaya çıkar. B vitamini gereksinimi olan cildiniz – saçlarınız bir zaman sonra kurumaya, dökülmeye başlar. Hafızanız zayıflar… C vitamini ile güçlenen bağışıklık sisteminiz zayıflar, hasta olursunuz… Bağışıklık sisteminin zayıflaması demek, sizin kansere karşı dahi açık kapı bırakmanız demektir, hem de çevremizde o kadar çok kanserojen varken… Kalp gibi organlarımız, hızlı zayıflamak isterken zayıflar, ve tehditlere açık hale gelir…

Hızlı zayıflamanın zararları arasında yer alan bir diğer şey de metabolizma hızının düşmesi… Diyelim ki siz 1500 kalori harcıyorsunuz diye 800 kalorilik diyet uyguluyorsunuz, ama, vücudunuz zamanla bu besinsizliğe alışıyor. Ve sizin günlük harcadığınız kalori miktarı 700’e düşüyor… Siz bunun farkında değilsiniz, 800 kalorilik diyete devam ediyorsunuz… Bir süre sonra, diyet yaptığınız halde kilo almaya başlıyorsunuz… Diyeti bırakıp metabolizmanızın normale dönmesini beklemek de olmaz, durum uzun süre bu şekilde devam edecek. Ve üzgünüz ama, siz verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri alacaksınız…

İşte tüm bunlardan dolayı, hızlı zayıflamak istediğinizde, bir kere daha düşünün…

Yorum yapın