Neden Zayıflayamıyorum?

zayıflamayı engelleyen faktörlerPek çok okurumuz bize, neden zayıflayamıyorum şeklinde sorular yöneltmekte. Zayıflamayı engelleyen faktörler, ve zayıflamayı engelleyen hastalıklar ile ilgili etken sayısı çok fazladır. Ama bu noktada şunu da belirtmek gerekir, neden zayıflayamıyorum diyorsanız, pek çok diyet, ve egzersiz yaptığınız halde bir türlü istediğiniz sonuca ulaşamıyorsanız, sorunun tanısını bir Dahiliye uzmanına koydurmalı, istediği tahlilleri yaptırmalısınız; ve sonrasında size verdiği tedaviyi uygulamalısınız. Biz size bu yazımızda, genel olarak zayıflamayı engelleyen faktörler, ve zayıflamayı engelleyen hastalıklardan söz edeceğiz…

Neden Zayıflayamıyorum?

• Zayıflamayı engelleyen hastalıklar arasında ilk sıralarda Tiroid hormonları ile ilgili problemler yer alır. Tiroid bezlerinin az çalışması ile ortaya çıkan HipoTiroidi, ve bağışıklık sistemi hücrelerinin Tiroid hormonlarına saldırması ile meydana gelen Haşimato hastalıkları, zayıflamanın önünde duran önemli engeller arasında yer alırlar. Bu hastalıkların varlığı, yapılacak olan kan tahlilleri ile teşhis edilebilir. Sonrasında da mutlaka doktor tarafından verilen tedavinin uygulanması gerekmektedir.

• Kortizol hormonu yüksekliği de zayıflamayı engelleyen faktörler arasında yer almaktadır. Kortizol hormonu, vücut stres altında iken daha çok yükselir, ve bu hormonun seviyesi yüksek iken alarma geçen vücut zayıflamak istemeyebilir. Kortizol seviyesinin kontrolü de kan tahlili ile yapılmaktadır. Kan tahlilini sabah saatlerinde, laboratuvara aç giderek yaptırmalısınız. Sonuç doktor tarafından değerlendirilip, tedavi de yine sonuca göre, doktor tarafından düzenlenmelidir.

• İnsülin direnci günümüzde pek çok kişide görülmekte olup, neden zayıflayamıyorum sorusunun da yanıtı niteliğindedir. Daha çok hareketsiz yaşamın etkisi ile ortaya çıkar, ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olduğu için de kilo vermenin önünde önemli bir bariyer oluşturur. Aslında vücudunuzda insülin salgılanır, ama vücut artık salgılanan insüline karşı duyarlı değildir… Bu gibi durumlarda bol fiziksel aktivite gerçekleştirmeniz gerektiğini belirtmeliyiz.

• Özellikle Tip-1 Diyabet hastalarında insülin hormonu yeteri kadar salgılanamamakta, ve bu noktada gereksinim duyulan insülin hormonu dışarıdan enjeksiyon yöntemi ile alınmaktadır. Buraya kadar her şey normal olabilir… Ama, eğer insülin hormonunu enjeksiyon yöntemi ile dışarıdan alıyorsanız, gün içerisinde alacağınız karbonhidratın miktarını iyi hesaplamalısınız. Aksi halde alacağınız her bir gram karbonhidrat bile size kilo artışı olarak geri döner; ve siz ne yaparsanız yapın zayıflayamazsınız…

• Prolaktin yüksekliği de zayıflamayı engelleyen faktörler arasında yer alabilmektedir. Genellikle belirtisi, göğüslerden süt gelmesidir; zaten Prolaktin süt salgısı ile alakalı yükselir. Ama bazı kişilerde süt gelmesi durumu söz konusu olmayabilir de… İşte bu nedenle, neden zayıflayamıyorum dediğiniz anda mutlaka Prolaktin seviyenizin kontrolüne yönelik gerekli tahlilleri de yaptırmalı; ve gerekiyorsa tedavi yöntemlerini değerlendirmelisiniz.

• Demir eksikliğine bağlı zayıflayamama sorunu da yaşayabilirsiniz. Demir vücudunuza Oksijen taşıyan bir mineral olup, eksik kalacak olursa da vücudunuza yeterli Oksijen sağlanamayacaktır. Bu durum metabolizmanızın yavaşlamasına neden olur; ve yağ yakımının durması anlamına da gelmektedir.

• Vücudunuzda eksik olması nedeni ile zayıflamanıza engel olan bir diğer şeyin de D vitamini olduğu, yakın zamanda yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır. Bu nedenle, güneş ışığını yeterli, ve dengeli aldığınızdan emin olmalı, gerekirse doktor kontrolünde D vitamini almalısınız. Ama unutmayın ki her şeyin olduğu gibi D vitamininin de fazlası zararlıdır. Bu nedenle doktor kontrolünde olmanız önemlidir.

Yorum yapın